top of page
  • minoucdebrauw

Tijd voor jezelf vs tijd voor andere(n) dingen ⏰️Afgelopen week sprak ik iemand die graag structureel meer tijd voor zichzelf wilt inplannen. Door haar grote behoefte aan sociaal contact was ze nooit alleen op haar vrije dagen. En door te weinig tijd voor zichzelf kwam ze niet toe aan de taken die ze voor zichzelf wilde doen en herstelde ze te weinig, wat er weer toe leidde dat ze op werk vermoeid en emotioneel was. Ze presteerde niet zoals ze gewend was of zoals ze graag zou willen.


We raakte aan de praat over tijd voor jezelf. Algauw had ze bedacht dat de iedere week een héle vrije dag voor zichzelf wilde nemen, wat een mooi voornemen is maar niet geheel realistisch. Want als je behoefte hebt aan veel sociaal contact of aan een bepaalde hoeveelheid prikkels op een dag, dan kan een héle vrije dag voor jezelf nogal overweldigend zijn of als saai worden ervaren. En dit is niet bevorderend om structureel meer tijd voor jezelf in te plannen. Daarnaast is een hele vrije dag op wekelijkse basis best veel tijd want een week is zo voorbij.


Ik heb haar aangeraden om in plaats van een héle dag, een dagdeel te pakken. In plaats van 24 uur voor jezelf heb je +/- 4 uur voor jezelf. En het makkelijkst is om vervolgens iedere week, op dezelfde dag en op hetzelfde moment (ochtend, middag of avond) niets in te plannen. Door hetzelfde moment te pakken is het makkelijker om een (rust)moment voor jouw rust/prioriteiten in je routine te krijgen. En door dit moment in te perken tot een aantal uur mis je niet direct een hele dag voor sociale activiteiten, to do’s en/of andere dingen. En mocht het nou zo uitkomen dat je die uurtjes wilt benutten en tóch koffie wilt drinken met die ene vriend/vriendin? Lekker doen! Want waar het om gaat is dat je tijd voor jezelf neemt om te doen wat op dat moment goed voelt, zonder van te voren gemaakte afspraken. En dat je die vrije tijd voor jezelf op een of andere manier bewaakt.


Yorumlar


bottom of page